miércoles, 13 de abril de 2011

PALESTINA I ISARAEL

Avui dia dimecres dia 13 d'abril els sr. Eudald Vilas ens ha fet una xerrada sobre Palestina i Israel, tot i que no l'havia de fer ell perquè el conferenciant no ha pogut venir per problemes de salut. Ens ha parlat sobre el conflicte entre Palestina i Israel que  ja venia de lluny.

Posem Israel com podíem haver posat altres lloc com Terra Santa(Jerusalem) .
Hi ha un assentament de les 12 tribus després conquerides per els romans , el que tenim son ciutats és a dir terres fèrtils com per exemple el Nil i  Jordà. Trobem la primera gran ciutat amb muralles aquesta és Jericob. Tenen unes muntanyes on a la zona hi trobem deserts i tenen control d'aigua, bàsica per sobreviure. Trobem nacions que surten de la bíblia: Canan; filisteus...

Després trobem les diàspores que són la dispersió dels jueus en tot l'imperi romà. Dotze tribus per 1 cop polític a Israel, i judea serà un conjunt de províncies on rebran el nom de Palestina.
A partir d'aquí els musulmans inicien una conquesta molt ràpida formant un nom imperi que després aniran formant els califes entre d'altres... arribada de les croades, conquesta cristiana que durarà poc. L'imperi àrab s'expandeix a partir del 1632 fins al 1715, aconsegueixen la creació de nous regnes puntuals per la zona, tot això ho provoquen les croades.

L'exepansió de l'imperi otomà és altre vegada una zona que es queda ràpidament centralitzada i forma l'imperi romà. Quan s'ensorra l'imperi a partir del 1500, després començaven a fomentar el colonialisme, amb un element molt important el " Canal de Suez" .

Va esclatar la primera guerra mundial. La zona de Palestina, la part nord va ser part francesa i l'altre part britànica.
La segona guerra mundial altera aquesta situació. L'holocaust provoca la tornada a Israel sionisme que és un moviment polític que firma el dregt de l'existència d'un estatajeu que pren el forma com a Israel, una figura emblemàtica és el vaixell anomenat: Aliyah Bet .


El 22 de juliol de 1946 els jueus utilitzen una tàctica terrorista per fer fora a Anglaterra de la seva zona, ja que pateix bombardejos en la segona guerra mundial, un grup terrorista de jueus fan explotar un hotel on Anglaterra té la seva seu de comandament britànic.

Després de la segona guerra mundial els partits guanyadors de la societat de les nacions unides pareixen el mandat anglès, dóna 3 àrees on viuen els palestins, una altre on viuen els jueus i la última Jerusalem, aquest plànol no es acceptat per els països musulmans veïns i envaeixen militarment el territori que ocupaven els jues; els jueus guanyen la guerra, la guerra va canviant en nom segons quin "bàndol escollim".
Els primers en fer la resolució de la ONU foren els països àrabs.
2 coses: Bengurion regnant pel moment i els àrabs inveeixen i proclamen l'independència dels estats d'Israel, Israel ocupa una àrea que no li pertocaria, muntanyes que no hi ha res però trobem bassants d'aigua, territoris de Siris.

Cisjordania i la franja de ponent marítima de Gaza són els poblaments de conflictes principals. es produeix una altre guerra contra Egipte per anar contra el Sinaí defensen a EUA, Occident dóna apoio a Israel perquè així poden controlar el Canal de Suez, al 1965 el territori queda igual. La idea bàsica és què s'han reduït les terres en propietat dels palestins.

GUERRES DEL SEGLE XX
Guerra àrabo israeliana
Guerra dels 6 dies
Guerra civil del Liban
Guerra del yonk-kipur
Guerra del golf pèrsic

-Com està ara la zona ?

A cisjordania governa una societat democràtica: Abu Mazen, a la franja de Gaza la governa Hamas financiat per Iran que té contactes amb Al-qaeda, Hamas té camps militars d'entrenament al sud del Liban. Israel no té la bomba atòmica però si la té. Aquest conflicte només es pot arreglar mitjançant el tracte personal.


A la imatge veiem el "logo" d'Al - Qaeda

No hay comentarios:

Publicar un comentario