miércoles, 13 de abril de 2011

DRETS I DEURES A LA XARXA

Hortencio García: “Es realmente sencillo que utilicen vuestros datos”


Avui, dimarts dia 12 d’abril de 2011, a l’Aula Magna del col•legi Bell-lloc del Pla, ens han vingut a fer una conferència tres guardes civils: el senyor Antonio López, la senyora Gemma Tápia i el guarda Hortencio García. Ens han explicat, bàsicament, el perill d’Internet.

Ens han comentat què era internet i els perills que té, juntament mostrant-nos què fàcil és estafar per internet i els perills que es poden formar a la xarxa. Ens han mostrat diferents mesures de seguretat perquè no ens entri cap virus ni ens robin el compte corrent ni la nostra pròpia identitat.

Si tenim xarxa wi-fi, l’hauríem d’apagar sempre que no la fem servir, ja que ens podrien agafar la contrasenya i canviar-nos-la.



Els tres conferenciants ens han recomanat: que tinguem un bon antivirus, que en una instal•lació, d’algun joc o d’algun programa, no posem “aceptar, aceptar, aceptar, aceptar i finalizar” sense llegir-nos res, sinó que hem de llegir tot el que ens diu, encara que sembli impossible, ja que podria ser una altra cosa, com un virus o un hàcker, i nosaltres donant-li la benvinguda.



Ens han enunciat que descarregar videojocs o pel•lícules, o el que sigui, no és un delicte, si ho descarregues només per a tu. En canvi, si fas negoci amb aquelles descàrregues, sí que és un delicte, i es pot considerar, quasi bé, com si haguessis robat.


Ens han confirmat què i què no hem de fer per Internet, com per exemple no donar informacions personals com: nom i cognoms, domicili, telèfons , comentar el col·legi que vas, els comptes corrents; que no ensenyem imatges compromeses, ni pengem fotos d'altre gent sense el seu permís, i sobretot que no pengem vídeos de mòbil ni baixem vídeos sense assegurar-nos què estem fent.

Hi ha diversos perills a la xarxa: una, les estafes, que abans em comentat lo fàcil que és fer-ne; un altre perill és el phishing consisteix amb que algú envia un correu fent-se passar per un administrador i t'obliga a pixar un enllaç; un altre perill és el de la pedofília, que això és pornografia de menors i si simplement en tens a l'ordinador, al cap de sis mesos et pot vindre la guàrdia civil i requisar-te l'ordinador. També se'n diuen perills a les extensions, que serien les coses que no volem a l'ordinador i les tenim per equivocació. Grooming, sexting i ciber-buling, també s'anomenen perills, juntament amb spamming (missatge de publicitat no desitjat). Et poden robar la identitat; i la propietat intel·lectual, descarregar particularment no és un delicte però si ho comparteixes sí.

Per evitar aquests perills, ens han recomanat alguns mètodes de seguretat: tenir un bon anti-virus, controlar els arxius que ens descarreguem mitjançant P2P, quan ens demanin una contrasenya hem de posar minúscules, majúscules, números, i signes. És molt important evitar-los;ara hi ha un 80% dels ordenadors d'Espanya que tenen virus. En cas d'algun dubte, em de consultar-ho a la família si ens xantegen ( que si enviaré el vídeo a la teva mare, pare, amics,escola...) em d'anar-ho a dir immediatament als pare o algun adult.

Darrere la pantalla no saps mai qui hi haurà, podia ser un home adult, un nen, una nena... i nosaltres en ho podríem creure. El que els conferenciants ens han recomanat, és (quan tens la web cam connectada ) deixar la porta oberta, ja que el que no coneixen, si ens està amenaçant un adult pot veure què està fent i denunciar-lo.
Gent pensa que no passa quasi mai que algú es fagi passar per nosaltres, però no és així. Un de cada 5 menors ha contactat amb estranys. Un 9% queda amb els contactes no coneguts realment.9 de cada 10 menors ( entre 9 i 16 anys) se sent afectat per l'acusament escolar, això els hi passa a un  16% i en 4% d'aquests 16 ho sofreix a la xarxa. I per últim, un 11% afirma que ha vist imatges sexuals on-line.

OPINIÍO PERSONAL: El que no ens han explicat, és que un roter es pot canviar les IP  que es van fabricar.
Tot i així ha sigut entretinguda i interessant per saber on has de vigilar per Internet i on pots fer segons quines coses. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario